Helmond

Moestuinieren in potten en bakken door Marie-José Meertens

Marie-José Meertens zal op 24 september voor ons een lezing verzorgen over "Moestuinieren in potten en bakken".

Moestuinieren is in. In de krant, in tuintijdschriften en soms in tuinprogramma’s op de televisie wordt je enthousiast gemaakt om zelf eens groente of fruit te kweken.

Het is ook erg leuk om iets te kweken dat je later met smaak kunt opeten. Voor kinderen is het heel interessant om te zien hoe je eten groeit.

Het aanleggen van een echte moestuin is voor veel mensen, ook voor echte tuinliefhebbers, een stap te ver. Geen plek vrij in de tuin, niet voldoende tijd of zelfs helemaal geen tuin, alleen een plaatsje of balkon, allemaal heel geldige redenen. Maar iets eetbaars in een pot, dat spreekt vaak wel aan.

Bijna iedereen heeft wel een paar potten met kruiden, maar er is veel meer mogelijk en bijna alles kan groeien in een pot, als die maar groot en diep genoeg is.

Deze lezing wil inspireren om te gaan experimenten. Er zijn heel praktische tips over grondmengsels, zaaien, verspenen en opkweken. Water geven en bemesting komen ook aan de orde. Een groot deel van de tijd wordt besteed aan het bespreken van de diverse soorten groente, fruit en kruiden en de teeltzorg die nodig is om ze succesvol te laten groeien in een pot of bak.

Tot slot is er aandacht voor de "makkelijk moestuin", een vierkant frame, verdeeld in kleine compartimentjes, die met verschillende soorten groente of fruit wordt beplant.

Na afloop van deze lezing zullen we een aantal leuke cadeaus verloten onder de aanwezigen.

De lezing vindt plaats in zijzaal ’t Trefpunt van de Bethlehemkerk, Sperwerstraat 2 te Helmond, aanvang 20.00 uur. Entree voor leden is gratis, niet-leden betalen € 3,50. Leden kunnen naar deze lezingavond een introducé mee nemen die geen entree hoeft te betalen.

29 oktober 2012 Vogels in de tuin door Frans Hoefnagels

Op 29 oktober wordt een lezing gegeven door Frans Hoefnagels met als onderwerp "Vogels in de tuin". Tijdens deze avondvullende powerpoint-presentatie komen de volgende zaken aan bod:

Voor de pauze gaat het over nestkasten voor de verschillende vogelsoorten en uiteraard de vogels zelf o.a. mussen – mezen – vliegenvangers – roodstaarten – zwaluwen en uilen. Ook zullen de spreeuwenpot, de gierzwaluwpan en het vogelbadje besproken worden. Na de pauze bespreken we vogelbosjes met nest- en schuilgelegenheid voor vogels, besheesters en alle lijsterachtigen. Verder ziet U de zaadeters met o.a. vinkachtigen en de wintervoedering. Ter afsluiting nog enige "rovers" (kraaiachtigen) en "predatoren" (dagroofvogels). Via begeleidende info is e.e.a. te volgen. Wij hopen op een daverende opkomst, U komt toch ook !?

Deze lezing wordt niet gehouden in de Bethlehemkerk maar begint om 20.00 uur in de bibliotheek Dommeldal aan de Dorpsstraat 113 te Mierlo (tegenover het oude Gemeentehuis) en is tevens toegankelijk voor alle bibliotheekleden. In verband met het feit dat wij, bij wijze van proef, een samenwerking zijn aangegaan met de bibliotheek, gelden voor deze lezingavond van 29 oktober andere regels. Leden van Groei & Bloei en bibliotheekleden betalen een entreeprijs van € 2,00, niet-leden betalen € 3,00. Dit bedrag is inclusief 2 x koffie of thee. Vergeet dus vooral niet om op die avond uw pasje mee te brengen!!!