Helmond

18 februari 2013 Ledenvergadering en diapresentaties

Maandag 18 februari vindt onze jaarvergadering plaats waar u allen van harte voor uitgenodigd bent. Tijdens deze vergadering zullen er geen bestuursleden aftreden. Het bestuur zal het jaarverslag 2012 met daarbij het financieel verslag presenteren en het jaarprogramma 2013.

Daarna zullen Ine v.d. Laar-van Vijfeijken en Karla Goedemans dia’s vertonen van de Open Tuinendagen en Twan Gremmen neemt u al vertellend mee op zijn reis naar Ierland, waar hij met de Nederlandse Dendrologische Vereniging op “bomenbezoek” is geweest. Dat levert bijzondere dingen op!

Als u er prijs op stelt het jaarverslag of het financieel verslag vooraf per e-mail of post te ontvangen kunt u het financieel verslag opvragen bij Marianne van Beek en het verslag van het secretariaat bij Ria van Mierlo.

De jaarvergadering wordt gehouden in de Bethlehemkerk, Sperwerstraat 2 te Helmond, aanvang 20.00 uur en is alleen toegankelijk voor leden en inwonende gezinsleden, dus niet voor introducees.

25 maart 2013 Lezing kunnen planten praten door Prof. Dr. Marcel Dicke

Op maandag 25 maart a.s. wordt door Prof. Dr. Marcel Dicke van de Universiteit Wageningen een lezing gegeven met als titel: “Kunnen planten praten?” De aanvang is 20.00 uur in bibliotheek Dommeldal, Dorpsstraat 113 in Mierlo.

Mensen communiceren vooral met elkaar door taal en nemen op basis daarvan talloze beslissingen. Maar wat als je dit niet kunt omdat je een dier of een plant bent? Kun je ook op andere manieren praten? En hoe dan? Hoe krijg je de informatie binnen die je nodig hebt om te overleven? Hoe neem je beslissingen? Planten en dieren kunnen beslissingen natuurlijk niet nemen op grond van rationele afwegingen, zoals mensen dat doen. Waar haal je dan je informatie vandaan en hoe doe je dat? Hoe verweer je jezelf tegen vijanden? Vraag je de vijand van jouw vijand om je te komen helpen en hoe doe je dat? Of maak je zelf een afweermiddel waardoor je vijand je met rust laat en hem de lust vergaat je op te eten of op je te parasiteren. Maandag 25 maart zal Prof. Dr. Marcel Dicke antwoord geven op deze vragen. Hij is verbonden aan de Universiteit van Wageningen als Professor in de Entomologie ofwel Insectenkunde, is gespecialiseerd in de relatie tussen planten en insecten en heeft voor zijn onderzoeken verschillende nationale en internationale prijzen mogen ontvangen, waaronder in 2007 de Spinozaprijs.

Leden moeten deze avond uiteraard hun pasje meebrengen en de entreeprijzen zijn aangepast i.v.m. de kosten. De entree is € 5,00 voor leden en € 7,50 voor niet-leden.

22 april 2013 Lezing "De werking van kleur in de tuin op mensen" door Martje v.d Bosch

22 April 2013 komt Martje v.d. Bosch van de Tuinen in Demen een lezing verzorgen die gaat over “De beleving van kleur in de tuin”. Een tuin is bij uitstek een plek om te genieten en rust te vinden, maar ook een plek die nieuwe energie geeft. Hoe we een tuin waarderen en de kleuren erin ervaren wordt mede bepaald door wat we mooi vinden. Iedereen beleeft kleur anders, dat zegt iets over de persoon en het zegt iets over de kleur. Factoren die daar een rol in spelen, komen aan de orde, evenals de eigenschappen en effecten van kleuren.

De beleving van kleur in de tuin helpt om je eigen beleving van kleur en je eigen kleurvoorkeur te begrijpen. Maar het is ook een heel praktisch verhaal, met veel aandacht voor beplanting. Niet alleen éénjarige en vaste planten, maar ook bollen, rozen en bomen komen aan bod. Behalve een beschrijving hoor je handige tips voor de verzorging en doe je ideeën op om in je eigen tuin aan de slag te gaan. De presentatie wordt ondersteund door prachtige foto’s in power-point.

Martje van den Bosch studeerde filosofie en was jarenlang docent aan onder andere Avans Hogeschool. Sinds 2006 is zij fulltime met tuinen bezig: zij schrijft er over, ontwerpt voor anderen en zij werkt in de Tuinen in Demen, die zij met haar man heeft ontworpen en aangelegd.
Na de presentatie en in de pauze is het mogelijk om haar boek ‘De beleving van kleur in de tuin’ te kopen en te laten signeren.

Plaats: Bethlehemkerk, Sperwerstraat 2 te Helmond, aanvang 20.00 uur.

23 september 2013 Verrassingen in de schaduw

Maandag 23 September verzorgt Hub Driessen een avond over “Verrassingen in de schaduw”.
Iedere tuin heeft, in meer of mindere mate, schaduw. Deze schaduw kan van nature voorkomen door aanwezige bomen of gebouwen. Ook in een nieuw aangelegde tuin zullen na enkele jaren schaduwplekken ontstaan, mits de tuin goed aangelegd is.
Schaduw in een tuin is onmisbaar. Hoe komt het dan toch dat men nog heel vaak medelijden heeft met tuiniers met schaduw?
Want nog altijd heerst het veelgehoorde misverstand:
“In schaduw wil niks groeien en dan kun je er toch geen mooie tuin maken”!?!?!?

Deze lezing zal u laten zien dat er, met enig overleg en moeite, van elke schaduwplek iets moois te maken valt en dat er onder de vele schaduwplanten echte juweeltjes zitten die het ook in onze tuin goed doen.

Aan bod komen
- Soorten schaduw / regenschaduw / worteldruk
- Opsnoeien bomen en struiken
- Bodembewerking / bodemverbetering / bemesting
- Planten voor zware schaduw
- Bodembedekkers
- Bijzondere schaduwplanten

De lezing vindt plaats in De Fonkel, Prins Karelstraat 131 te Helmond, aanvang 20.00 uur. Leden en introducés van leden gratis entree, niet-leden betalen € 3,00.

28 oktober 2013 Kleuren- en vormenrijkdom in het rijk van de zwammen

Maandag 28 Oktober vertelt Henk Huijser over “Kleuren- en vormenrijkdom in het rijk van de zwammen”. Aan de hand van de nodige plaatjes wordt dit gedemonstreerd, tevens wordt ingegaan op milieu eisen, leefomgeving en andere wetenswaardigheden van een aantal paddenstoelen.

Gedurende de presentatie krijgt u zo’n 150 tot 200 plaatjes te zien waar de heer Huijser zijn verhaal bij zal vertellen en als hij de komende tijd nog mooie vondsten doet zal ik die zeker proberen u te laten zien.

De heer Huijser is als scheikundige circa 40 jaar in het onderwijs bezig geweest en praktisch even zolang ook al lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging.
Als u een idee wilt krijgen van wat u deze avond te wachten staat, dan kunt u eens op het internet kijken naar de prachtige foto’s van Henk Huijser die u daar kunt vinden.

De lezing vindt plaats in de Bibliotheek in Mierlo, Dorpsstraat 113, aanvang 20.00 uur. Entree voor leden is € 2,00, inclusief 2 keer koffie of thee, niet-leden betalen € 3,00.