Helmond

22 oktober 2015 Kleine bomen, grote heesters

Een aantal jaren geleden was Chirs van der Wurff ("Specialist in alles wat zeldzaam is") al te gast bij de afdeling Helmond e.o. en op donderdag 22 oktober zal hij er opnieuw zijn, dit keer om te praten over "Kleine bomen, grote heesters".

Velen zullen Chris van der Wurf kennen van zijn kwekerij in Heeze waar hij alles kweekt wat u normaal nergens tegen komt. Zoals hij zelf stelt: Älles wat apart, moeilijk en zeldzaam is en wat de klant wil. Grofweg zou je kunnen zeggen dat ik datgene kweek wat de rest van Brabant niet kweekt". Chris van de Wurff is dé specialist op het gebied van bomen en struiken. Hij heeft op dit gebied een ruime ervaring van meer dan 30 jaar en kiest op zijn kwekerij voor kwaliteit boven kwantiteit maar dan wel met een breed sortiment.

De lezing wordt gehouden in De Fonkel, Prins Karelstraat 131 te Helmond, aanvang 20.00 uur.

De entree is voor leden van Groei & Bloei gratis.

Meer informatie over Chris van der Wurff is te vinden op:

 http://www.boom-in-business.nl/upload/artikelen/bib111chrisvanderwurff.pdf

16 juni 2015 Lezing landschapsarchitectuur door Esther Kruit

Extra Lezing: “Tuinarchitectuur; van concept naar ontwerp en realisatie”.
Dinsdag 16 juni geeft Esther Kruit, landschapsarchitect van de NVTL, een lezing over tuinaanleg: “Tuinarchitectuur; van concept naar ontwerp en realisatie”. Ria van Mierlo heeft voor deze lezing ruimte ter beschikking gesteld, dus deze lezing wordt gegeven op Medevoort 9a te Helmond, aanvang 20.00 uur. Wel willen we graag weten of u komt, dus we vragen om u vooraf aan te melden bij Ria van Mierlo, tel. 0492-546152.
Tuinarchitectuur, tuinkunst en tuinaanleg is een vak dat al eeuwen oud is en beoefend wordt door professionals én liefhebbers. In de lezing speciaal voor Groei en Bloei, georganiseerd door de NVTL, gaat Esther Kruit U meenemen door de geschiedenis van de tuinarchitectuur. Hoe komen concepten en ontwerpen tot stand en wat zijn de stijlkenmerken van deze historische tuinen? Welke stijlkenmerken herkennen we daarvan in hedendaagse tuinen en hoe kan je daar inspiratie uit putten voor je eigen tuin. Wat zijn de uitdagingen en valkuilen bij een goed tuinontwerp? Esther laat een groot aantal inspirerende voorbeelden zien uit het verleden, uit eigen werk, en recent uitgevoerde tuinen die meegedongen hebben met de VHG prijs ‘Tuin van het Jaar’. →

Esther Kruit is landschapsarchitect bij bureau KruitKok Landschapsarchitecten en heeft ruim 20 jaarervaring als groenontwerper. Het bureau maakt ontwerpen voor tuinen en landschappen waarbij het groen, de heldere concepten en de maakbaarheid en beheersbaarheid van de ontwerpen voorop staan. Daarnaast is Esther actief bij de beroepsvereniging NVTL en jurylid bij de VHG-prijs ‘Tuin van het Jaar’. Voor meer informatie over bureau KruitKok, de projecten en een uitgebreide CV van Esther Kruit kunt u de website raadplegen www.kruitkok.nl.


Deze avond is gratis voor leden van Groei & Bloei, niet-leden betalen € 3,00
Open Tuinendag Groei & Bloei afd. Helmond e.o.

 

17 maart 2015 Diverse ziekten en plagen door Dirk van Ommeren

Dinsdag 17 maart zal de heer Dirk van Ommeren (De Plantendokter), medewerker van de Plantenziektenkundige Dienst, een lezing geven over diverse ziekten en plagen in onze tuinen. Aan de orde komen o.a. de ziekte die op grote schaal de buxus treft, de schade door de taxuskever maar ook problemen met bomen, zoals de kastanje en fruitbomen. De bezoekers van deze lezing kunnen desgewenst aangetaste plantendelen (takken, bladeren, wortels, vruchten, groente enz.) meebrengen. U kunt natuurlijk ook een foto meebrengen of de aandoening ter plekke omschrijven. De ziekte wordt gedetermineerd en u krijgt een bestrijdingsadvies mee.

Bovendien kunnen deelnemers een plastic zakje met 70 gram grond (vrij van wortels en steentjes) uit de tuin meebrengen ter beoordeling op de pH (zuurgraad) en de EC-waarde (of er al dan niet voldoende voeding in de grond aanwezig is). De indiener betaalt contant € 2,00 voor elk aangeboden zakje grond. De uitslagen worden op een kaartje aangetekend en van een advies voorzien.Vergeet uw Groei & Bloei pasje niet want onze leden krijgen korting.


De entree is voor onze leden en voor de leden van de bibliotheek € 3,00 inclusief twee keer koffie/thee. Aanvang 20.00 uur in de Bibliotheek Dommeldal in Mierlo.

24 februari 2015 Groene gevels in de Veste door Marianne van Rooden

Binnen Brandevoort is De Veste een mooi bebouwd centrum, waar echter weinig groen te zien is. Met een beetje moeite kan De Veste er nog fraaier uit komen te zien.


Daarom heeft Groei & Bloei afdeling Helmond e.o in samenwerking met de werkgroep Stadslandbouw Brandevoort (waar ook Buurttuin Brandevoort onder valt) en de gemeente Helmond het initiatief genomen om onder de titel “Groene gevels in De Veste” zoveel mogelijk bewoners in De Veste zover te krijgen dat ze de klinkerstrook van 75 cm aan de straatzijde van hun huis omvormen tot een geveltuin. Sommige bewoners hebben dit al gedaan door de klinkers te vervangen door teeltaarde of door planten in potten er op te zetten.

Om ideeën op te doen over de mogelijkheden die er zijn met een geveltuin zal de aftrap van “Groene gevels in De Veste” plaatsvinden met een lezing door Marianne van Rooden (tuinontwerpster) op dinsdag 24 februari om 20.00 uur in ’t Brandpunt (zaal De Marke) in Brandevoort. Om mensen te stimuleren mee te doen wordt er ook een competitie gehouden waarbij een deskundige jury gaat bepalen wie de mooiste geveltuin heeft gerealiseerd. Daarbij zijn voor de winnaars enkele leuke prijzen te winnen.

Waarom is het leuk en de moeite waard om mee te doen? Meer bloemen, planten, struiken en bomen zorgen er niet alleen voor dat De Veste er mooier uit komt te zien, het heeft ook tal van andere voordelen. Het is leuk om te doen en het zorgt voor wat extra beweging om groene elementen aan te leggen en te verzorgen. Het kan ook gezamenlijk met buren gedaan worden en daarmee de banden tussen wijkbewoners versterken. Uit onderzoek is verder gebleken dat een groene omgeving ook in algemene zin goed is voor de gezondheid van mensen; zelfs het uitzicht op een groene straat werkt al positief. Huizen in een groene omgeving blijken daarnaast ook nog eens meer waard te zijn dan andere panden. Tot slot is er het punt van de biodiversiteit: groene elementen zorgen voor meer biodiversiteit in de stad doordat de planten weer extra insecten en vogels aantrekken.

Reden genoeg om mee te doen dus en we zien u graag op 24 februari bij de aftrap van “Groene gevels in De Veste”.