Helmond

26 september 2016 Lezing Verhalen, Sagen en Legenden

Lezing van Rini Kerstens over gebeurtenissen in de natuur, de aanleiding tot "Verhalen, Sagen en Legenden" 

Maandag 26 september. Aanvang 20.00 uur in bibliotheek Dommeldal in Mierlo. 

19 april 2016 Lezing Rotsplanten en tuinen

Via deze diapresentatie over ROTSPLANTEN en ROTSTUINEN door Frans Hoefnagels kunt U kennis maken met rotsplanten en hun natuurlijke groeiomstandigheden. Aanleg en beplanting van de rotstuin zullen tevens worden behandeld. Evenals het gebruik van verschillende steensoorten zoals: Silax, tufsteen, rode vulkaansteen, maansteen en lavasteen.

Verder passeren een groot aantal rotsplanten de revue, zij worden aan de hand van plantenfamilies besproken. Hierdoor krijgt U op het terrein van plantennamen een overzichtelijke kijk op rotsplanten.

Verder komen begrippen ter sprake zoals: De stobbentuin, de voegentuin,de recyclingtuin, het verhoogde bed, de screegarden en de slabgarden. 

Via een begeleidende info is e.e.a. te volgen.

De avond wordt gehouden op dinsdag 19 april om 20.00 u. te Helmond in De Fonkel. Leden van Groei & Bloei gratis niet-leden betalen € 3,- entree

22 maart 2016 Natuurpresentatie

Natuurpresentatie door Jan van der Heijden en Lambert Cox, 22 maart.  

De natuurfilm van Jan van der Heijden duurt ± 45 minuten en bestaat voor het grootste deel uit gedetailleerde opnames van gewone Nederlandse vogels die leven in zijn directe woonomgeving Helmond. De speciale camera zet de vogels in hun natuurlijk gedrag en omgeving bij u voor de neus. Prachtige vormen en kleuren van deze vogels, die we met het blote oog nauwelijks waarnemen, komen daardoor mooi tot hun recht. 

De eigen tuin, het kleine bosgebied Groot Goor en het Eindhovens kanaal zijn voor hem brongebieden. Voor wat meer bijzondere soorten gaat hij regelmatig de Strabrechtse Heide op of naar de Peelgebieden. Omdat zijn familie verspreid over heel Nederland woont, wordt familiebezoek vaak gekoppeld aan opnames van spectaculaire vogels in bijvoorbeeld Flevoland, Lauwersmeer en Achterhoek. 

Daarnaast bevat de film macro opnames van tuininsecten. Bij alle opnames is steeds getracht het originele geluid te behouden.  

Na de pauze zal Lambert Cox een presentatie verzorgen, waarbij o.a. Full HD beelden te zien zijn van IJsvogels. Het hoofdthema zijn de IJsvogels in Helmond, die de afgelopen jaren succesvol hebben gebroed in een bijzonder natuurgebied wat is ontstaan na de kanaalomlegging. Deze ijsvogels zijn ook al meer dan 4 jaar live te volgen op internet via www.natuurkanaal.nl, wat zeer veel bijzonder beeldmateriaal heeft opgeleverd, omdat ook het broeden in het nest te zien was. Ook is er diverse malen ter plekke gefilmd. Het belooft een leerzame avond met prachtige beelden te worden.  

De vertoning van deze natuurfilms vindt plaats in de Bibliotheek Dommeldal in Mierlo. Voorgaande filmvoorstellingen waren geheel uitverkocht. Schrijf dus op tijd in via deze link.

De entree is voor onze leden en voor de leden van de bibliotheek € 3,-  inclusief twee keer koffie/thee. Aanvang 20.00 uur. 

https://www.facebook.com/Bibliotheekdommeldal/photos/a.333246856745908.70751.149540128449916/1031184153618838/?type=3&theater

16 februari 2016 De spirituele kant van stadslandbouw

“De spirituele kant van stadslandbouw” door Christ Tielemans, 16 februari. 

De lezing over de spirituele kant van stadslandbouw kent twee pijlers: stadslandbouw en spiritualiteit. Op het eerste gezicht lijken die twee zaken niets met elkaar te maken te hebben, maar nadere beschouwing leert dat er heel veel kenmerken zijn die zowel een rol spelen bij stadslandbouw als bij spiritualiteit. 

Stadslandbouw is een veelzijdig fenomeen waarbij mensen actief bezig zijn met groen in de stad en met hun voedsel. Ze willen weer weten waar het vandaan komt en het vaak ook zelf produceren. Dat gebeurt bijvoorbeeld in buurtprojecten en wordt verbonden met andere activiteiten zoals educatie, gezondheidsprojecten en participatie van ouderen of van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

De spirituele elementen die daarbij naar voren komen hebben vooral betrekking op praktische, geleefde spiritualiteit. Door te werken in de tuin, te genieten van goed voedsel of door het contact met anderen hebben mensen ervaringen die als spiritueel gezien kunnen worden en een verrijking voor hun leven betekenen. 

Christ Tielemans is hogeschooldocent aan de HAS Hogeschool en doceert aan de opleiding Management van de Leefomgeving. Daar houdt hij zich o.a. bezig met gebiedsontwikkeling, leefbaarheid en stadslandbouw. Daarnaast is hij medeoprichter van Buurttuin Brandevoort en schrijft artikelen in o.a. “Landleven” over de moestuin. In het kader van een masterstudie Interreligieuze spiritualiteit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft hij een studie gedaan naar de spirituele kant van stadslandbouw. 

De lezing vindt plaats in ’t BrandPunt in Brandevoort, Helmond, aanvang 20.00 uur. 

Entree voor leden van Groei & Bloei en hun inwonende gezinsleden gratis,  niet-leden betalen € 3,-