Helmond

20 april 2017 De schoonheid van tuinplanten Marcel de Wagt

“De schoonheid van tuinplanten vóór en na de bloei” door Marcel de Wagt

Op donderdag 20 april zal Marcel de Wagt een bijzondere lezing gegeven over de schoonheid van planten vóór en ná de bloei. Ruim 8 maanden staan vaste planten boven de grond. Meestal bloeien ze maar één tot twee maanden. We zijn geneigd om vooral naar die bloemen te kijken maar door een zorgvuldige selectie van tuinplanten valt er zo veel meer te beleven, zowel vóór als ná de bloei.

Marcel de Wagt (van de gelijknamige kwekerij van opvallende vaste planten in Ven-Zelderheide) laat zien wat er zoal vóór en ná de bloei te genieten valt van planten of combinaties van planten. Deze presentatie probeert de tuinliefhebber op een andere wijze naar de tuin te laten kijken en daardoor te ontdekken dat planten nog véél meer aan schoonheid te bieden hebben.

Passie voor planten en tuinen is de drijfveer van Marcel de Wagt. Vanuit die passie en liefde voor het kwekersvak is zijn kwekerij gegroeid tot hetgeen die nu is. Hij noem het "Mijn paradijsje in Noord-Limburg" maar bezoekers aan de kwekerij noemen het wel eens  "Een veel te grote snoepwinkel". Let op: De lezing is op donderdag en niet zoals gebruikelijk op dinsdag en wordt gegeven op Medevoort 9a in Helmond in de werkruimte van Ria van Mierlo.

21 maart 2017 Natuurlijk Geldrop, door Cor Speek

Cor Speek vertoont dinsdag 21 maart de film “Natuurlijk Geldrop” als voorbereiding op de excursie in juni naar kasteel, park en Baron z’n Hof in Geldrop. In deze film staat het kasteel, het omliggende park en de Baron z’n Hof centraal. Het kasteel van Geldrop is gelegen in een circa 140 jaar oud Engels landschapspark met een bloementuin, waarin 200 verschillende soorten rozen bloeien. De bloemenpracht van de oude landschapstuin en de Baron z´n Hof zijn in alle seizoenen gefilmd en in deze film gemonteerd. De Kleine Dommel en het Eindhovens Kanaal met daarin de meest voorkomende watervogels zijn in beeld gebracht. Ook de spechten krijgen in deze film alle aandacht. Het kappen van nestgaten, het zoeken naar voedsel en het voeren van hun jongen krijgen in deze film een plaats.

Welke vogels kun je tijdens de voor- en najaarstrek, maar ook in de broedperiode in Geldrop en directe omgeving waarnemen? Maar ook natuurgebieden in de directe omgeving van de gemeente Geldrop zoals ’t Sang in Mierlo en het tussen Eindhoven en Geldrop liggende natuurgebied de Gijzenrooise Zegge komen in beeld. Boerenland van vroeger, kleinschalig en mooi, bloemrijke weitjes met poeltjes vol kikkers en salamanders en graan doorspekt met bloemen. Via een smal kronkelpad met eiken en berken loopt een wandelroute van 6 km lengte door dit prachtige gebied. Geldrop ligt pal tegen het natuurgebied de Strabrechtse Heide en Beuven. En aan de andere zijde ligt het prachtige natuurgebied de Urkhovense Zegge, waarin de weitjes in het voorjaar vol staan met orchideeën. Na de pauze volgt nog een aparte film over de Strabrechtse Heide in vier seizoenen met uitgebreide opnames van de aanwezige flora en fauna.

Locatie: Bibliotheek Dommeldal, Dorpsstraat 113, Mierlo. Aanvang 20.00 uur.