Helmond

Mei/juni

Hoge Rudbeckia’s en Helianthus mogen in mei al tot op 30 cm boven de grond worden teruggeknipt om te voorkomen dat ze te hoog worden en daardoor omvallen.

Zomerbloeiende vaste planten kun je tot uiterlijk half juni terugknippen. Zo krijg je stevige planten (goed vertakt en wat lager), die minder vatbaar zijn voor ziekten. Je kunt zo de bloeitijd uitstellen. Je kunt er ook voor kiezen om de bloei te spreiden door niet alle maar slechts een deel van de takken in te korten. Dit kan o.a. bij Anthemis, Helenium, Solidago, Phlox, Monarda, Rudbeckia, Echinacea, Coreopsis, Eupatorium, Veronicastrum,  Kalimeris, Chelone, Artemisia, Salvia, Santolina en hoge Asters.

Juli

Knip bij Hemerocallis na de bloei het blad af. Nepeta, Geranium (niet te verwarren met Pelargonium) en Alchemilla helemaal afknippen. Binnen een paar weken staan die planten er weer fris bij en komt er een tweede bloei.

Knip bij de druif de lange scheuten terug tot op 2 trosjes maar laat 2 bladeren zitten boven het eerste trosje.

Augustus

Dit is de beste planttijd voor Clematis. Zet de plant diep en zorg dat de voet beschaduwd is. Niet d.m.v. een dakpan want dan krijgt de plant geen water maar door er een andere plant voor te zetten. Graaf een plastic fles zonder bodem in naast de Clematis en geef elke 3 weken vloeibare voeding. De plant houdt van veel water en voeding.

Dit is de tijd voor zomerstek van heesterachtige soorten zoals Ilex, Oleander, Citrus, Lantana, Granaatappel etc. zet ze in een mengsel van scherp zand en potgrond.

Kort alle zijscheuten van de Blauwe Regen in tot op 15 cm of 3 à 4 ogen.