Helmond

Tuintip: Sambal tegen katten.

Afgelopen winter konden we ons al weer verheugen op het voorjaar en plannen maken voor de veranderingen die we in de tuin wilden doorvoeren. Dat werd en wordt hard werken en vol spanning uitzien naar het resultaat.

Het grote nadeel van al die noeste arbeid is echter dat de katten van de buren heerlijke, kale en nog niet begroeide grond in je tuin ontdekken en denken dat die nieuwe kattenbak speciaal voor hen is aangelegd.

Wat jammer nou voor ze dat ik, als kattenliefhebber, ooit ontdekte dat ze een gruwelijke hekel hebben aan sambal. Toen we nog geen van gemeentewege verstrekte grijze container hadden, wreef ik daarom de vuilniszakken altijd in met sambal (succes gegarandeerd) en op tijdelijke, kale plekken in de tuin verschijnen, zodra de kat die heeft ontdekt, dus satéprikkers, scherpe punt omhoog en ook bewerkt met het hete, rode spul. Ook strooi ik een klein beetje sambal op de grond tussen de stokjes. Dat vinden katten níet leuk. Als dan wat later in het jaar de bodem weer begroeid is en niet meer aantrekkelijk is als alternatieve kattenbak, moet je vooral niet vergeten de satéprikkers er weer uit te halen zodat je er zelf je handen niet aan openhaalt.

Ook is het mogelijk om de bovenkant van de muur om je tuin (als je een muur hebt tenminste) te voorzien van sambal om zo de katten van de buren uit je tuin te houden.

 

Beppie Groot Dengerink

Groei & Bloei, afd. Helmond e.o.