Activiteiten & Actueel

Voorstellen nieuwe bestuurslid Odette Maas-Steijger

Tijdens onze bijeenkomst van 20 april is met algemene stemmen ingestemd met de toetreding van Odette Maas-Steijger tot het bestuur van onze afdeling. Odette was al enige tijd aanwezig bij onze vergaderingen als aspirant-bestuurslid. Wij heten haar van harte welkom. Hieronder stelt zij zich kort aan u voor:

“Hallo lieve mensen,

Ik ben Odette Maas-Steijger en ben de trotse bezitter van een hond, vogels, vissen en onze tuin. Ik doe erg graag aan bloemschikken en samen met mijn man doe ik het onderhoud aan onze tuin. We houden erg van bloemen en planten, vooral om de boeiende kleuren en vormen die ons vreugde geven. Ik wens voor iedereen een fijne natuurbeleving met Groei & Bloei en wil u laten weten dat ik graag bestuurslid ben bij Groei & Bloei afd. Helmond e.o.”

Odette Maas-Steijger.

Woord van het bestuur april 2017

Staat de bollenmand die we in oktober maakten er bij u ook zo prachtig bij? Ik geniet er elke dag van. Het begon met de krokussen gevolgd door blauwe druifjes, narcissen en tulpen in diverse kleuren. Een waar spektakel om te zien en ik krijg dan ook veel complimenten. Drie maanden lang gaan we plezier hebben van deze mand die gevuld is met een grote hoeveelheid bollen.

 

Al met al is het eerste kwartaal van 2017 al weer voorbij en op het moment waarop ik dit stukje schrijf is het heerlijk weer met een temperatuur van rond de 20 graden.

 

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 21 februari jl zijn met algemene stemmen twee nieuwe bestuursleden benoemd. We namen afscheid van Marianne van Beek-van den Boomen die de afgelopen jaren onze penningmeester was. We zijn heel erg blij dat we meteen de nieuwe penningmeester mochten verwelkomen; Marjo van der Heijden. Verder trad, tot onze grote vreugde, ook Karin de Vos toe tot het bestuur. Karin verzorgt al jaren onze PR en persactiviteiten. De beide dames stellen zich verderop in de nieuwsbrief aan u voor. Overigens was het een gezellige avond in informele sfeer thuis bij Ria van Mierlo. Alle bestuursleden hadden heerlijke hapjes gemaakt die we onder het genot van een glaasje wijn na afloop van de vergadering lekker opgegeten hebben.

 

Op dinsdag 21 maart kwam amateurfilmer Cor Speek op uitnodiging van onze vereniging twee films vertonen in de bibliotheek in Mierlo. Voor de pauze was dat “Natuurlijk Geldrop”. Na de pauze volgde “De Strabrechtse Heide in vier seizoenen”. De belangstelling was overweldigend met ca. 80 personen. De avond was dan ook zeer de moeite waard met films van een fantastische kwaliteit.

Tot aan de zomervakantie hebben we nog een heel aantal activiteiten voor u in petto. In de eerste plaats komt op donderdag 20 april Marcel de Wagt een lezing geven met de titel: “De schoonheid van tuinplanten vóór en na de bloei”.

 

16 Mei gaan we een hangmand maken met prachtig zomergoed.

Ine v.d. Laar heeft een nieuwe activiteit opgestart in de vorm van de Open Tuinen Estafette Oost Brabant. Van mei tot en met september zullen er bij 6 Groei & Bloei verenigingen in Oost Brabant en Noord Limburg tuinen voor u worden opengesteld. Groei & Bloei Helmond e.o. zal als initiator starten op 21 mei a.s.

 

Daarnaast is er ook nog de landelijke Open Tuinen Dag, dit jaar op zondag 18 juni als afsluiting van de Nationale Tuinweek.

 

Zaterdag 10 juni maken we een excursie naar Kasteel Geldrop, het park en de Baron z’n Hof in Geldrop en op zondag 11 juni vindt u ons met een kraam op de Natuurmarkt in stadswandelpark De Warande.

Over alle hierboven genoemde activiteiten vindt u verderop in de nieuwsbrief meer informatie. Rest mij nog, alhoewel het pas begin april is, u toch alvast een fijne vakantie te wensen want de volgende nieuwsbrief verschijnt in september.

 

Maria Haenen-van den Bosch, voorzitter.

Voorstellen nieuwe penningmeester Marjo van der Heijden

Marjo van der Heijden.

Mijn naam is Marjo van der Heijden, sinds kort de nieuwe penningmeester bij Groei & Bloei Helmond en omstreken.

Als tuinliefhebber ben ik enige jaren geleden lid geworden en op een van de bijeenkomsten werd mij gevraagd of ik interesse had in deze functie.

Na enige aarzeling, heb ik hierin toegestemd en nu vol overgave deze taak op mij genomen.

Tot eind 2016 was ik werkzaam bij de accountantsdienst van een financiële instelling.

Naast tuinieren gaat mijn interesse ook uit naar de natuur in zijn algemeenheid en hoe we daar heden ten dage mee omgaan.

Voorstellen nieuwe bestuurslid Karin de Vos

Mag ik mij even voorstellen; ik ben Karin de Vos, 60 jaar.

Sinds vorig jaar gestopt met mijn praktijk fysiotherapie. In mijn vrije tijd mag ik mij graag bezighouden met tuinieren. En in het verlengde daarvan ben ik toegetreden tot het bestuur van Groei & Bloei Helmond e.o waar ik al ruim 10 jaar lid van ben.

Graag verwelkom ik u persoonlijk in mijn tuin op 18 juni, als ik meedoe met de landelijke open tuinen dag.

Woord van het bestuur februari 2017

Om te beginnen wens ik u namens alle bestuursleden een gelukkig, gezond en bloemrijk jaar toe. In de bollenmand die we vorig jaar in oktober maakten steken de neuzen van de bollen al veelbelovend boven de grond. Ik kan de bloei niet afwachten en als het goed is dan duurt die bloei twee tot drie maanden! Bij de strenge vorst van de afgelopen weken heb ik de mand wel binnen gezet. In november hadden we zoals elk jaar debloemschikwedstrijd die in de categorie gevorderden gewonnen werd door Karin Klompers en bij de beginners won Germa Smits, die tevens de fraaie Mien v.d. Burgt-v.d.Paaltrofee voor een jaar mee naar huis mocht nemen. De dag daarna op 24 november gaf Wim Sonnemans een geweldige bloemschikdemonstratie. De avond was een succes en werd goed bezocht.

De kers op de taart van het jaar 2016 was ons bezoek aan kasteel Middachten in De Steeg op zaterdag 17 december. De bloemstukken in het kasteel waren fantastisch en we hebben weer allerlei ideeën opgedaan. Ook de traktatie van de vereniging, koffie met warme apfelstrudel, in de kelder van het kasteel werd zeer gewaardeerd. Tenslotte konden we op de kerstmarkt in de stallen leuke cadeautjes kopen voor de feestdagen.

Inmiddels hebben we weer een leuk programma samengesteld voor het jaar 2017 en we voegen dat bij deze nieuwsbrief. Zoals gewoonlijk starten we met de Algemene Ledenvergadering, dit jaar op 21 februari. Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn. We zijn heel blij dat we tijdens deze vergadering twee kandidaat bestuursleden voor kunnen stellen: Marjo v.d. Heijden als penningmeester en Karin de Vos als bestuurslid.

Op 21 maart zal Cor Speek in de bibliotheek Mierlo de film “Natuurlijk Geldrop” vertonen als voorbereiding op de excursie van 10 juni als we een bezoek gaan brengen aan kasteel, park en de Baron z’n Hof in Geldrop. Na de pauze vertoont hij dan nog een filmover de Strabrechtse Heide. Beide films over de natuur zo vlakbij ons zijn zeer de moeite waard.

Op 20 april komt een oude bekende naar Helmond, te weten, Marcel de Wagt. Hij gaat ons alles vertellen over de schoonheid van planten voor en na de bloei. Alle details over genoemde activiteiten vindt u in deze nieuwsbrief.

Maria Haenen-van den Bosch, voorzitter

Woord van het bestuur november 2016

De lezing van Rini Kerstens op maandag 26 september jl. met de titel “Verhalen, Sagen en Legenden” was een succes. Er was veel belangstelling en na afloop was iedereen enthousiast over de boeiende manier waarop Rini ons via diverse namen van planten en bomen meenam door de geschiedenis en zelfs naar de Griekse mythologie meevoerde. We gaan Rini volgend jaar zeker terugzien.

Op 7 oktober vond in Venlo het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken plaats en van onze vereniging namen Ina Doornbos en Tonnie Smits deel. Bent u benieuwd naar de resultaten van de dames, kijk dan verderop in deze nieuwsbrief.

De workshop “Bollenmand vullen” op maandag 24 oktober was volledig uitverkocht. Het aanstekelijke verhaal van Kees Koster zorgde voor een prima sfeertje en de nodige manden zijn gevuld met voorjaarsbolletjes. Het belooft een prachtige bloemenmand te worden, maar voor de resultaten moeten we de natuur de tijd gunnen en wachten tot het voorjaar.

In de laatste maanden van dit jaar staan er nog enkele activiteiten gepland. Allereerst natuurlijk de jaarlijkse Mien v.d. Burgt-v.d. Paal bloemschikwedstrijd op 23 november a.s. gevolgd door de kerstdemonstratie op 24 november door Wim Sonnemans. Er worden dit jaar na afloop tien bloemstukken plus een aantal leuke prijzen verloot, dus zorg dat u er bent.

Zaterdag 17 december gaan we naar kasteel Middachten. Het is alweer een aantal jaren geleden dat we daar waren en inmiddels zijn de activiteiten flink uitgebreid met een lichtfestijn in de tuinen en acteurs die historische figuren uitbeelden. Natuurlijk is het kasteel weer helemaal in kerstsfeer en er is een mooie kerstmarkt waar we leuke kerstcadeautjes kunnen kopen. Alle informatie en een aanmeldstrookje voor deze excursie vindt u in deze nieuwsbrief.

Tot slot wijs ik u erop dat de Algemene Leden Vergadering zal plaatsvinden op dinsdag 21 februari 2017 aanvang 19.30 uur.

Maria Haenen-van den Bosch, voorzitter

Woord van het bestuur september 2016

Allereerst hartelijk welkom aan de nieuwe leden die zich ingeschreven hebben tijdens de Natuurmarkt, de Nationale Tuinweek, de Open Tuinendag en op de beurs Bloem & Tuin.

Voor de meesten van ons zit de vakantie er inmiddels op en we beginnen deze maand weer aan het fraaie herfstseizoen, maar eerst even een korte terugblik. Op 19 april heeft Frans Hoefnagels onze kennis over rotsplanten bijgespijkerd. Geweldig wat je dan op zo’n avond leert. Alleen al het feit dat niet alle rotsplanten in kalkrijke grond moeten staan was voor mij een openbaring en achteraf gezien eigenlijk heel logisch. Er zijn ook veengebieden hoog in de bergen en die planten hebben dus turf nodig. Vandaar dat mijn Lewisia het in kalkrijke grond niet wilde doen! Met de opgedane kennis brachten we op 21 mei een bezoek aan de Botanische tuinen van de Universiteit Utrecht. Schitterende tuinen, prachtig weer, lekker gebak en een heerlijke lunch; dit alles resulteerde in een fantastische dag voor alle deelnemers.

De belangstelling voor de fietstocht op zaterdag 11 juni viel tegen maar door het mooie weer, een gezellige start met koffie en lekkers in ’t Haenenbosch, uiteraard de fraaie tocht zelf en de pauze met koffie en gebak in de kasteelboerderij Geldrop met bezoek aan de weelderige tuin, hebben de deelnemers volop genoten.

We hadden dit jaar voor het eerst een volledig “Helmondse” bemanning in de Groei & Bloei stand op dinsdag 2 augustus tijdens Bloem & Tuin. Cora Lommers, Henriëtte Meeuwis en ikzelf hebben die dag nieuwe leden geworven.

Wat staat ons nog te wachten in de komende maanden. Om te beginnen even het volgende: de lezing van Rini Kerstens met de titel ”Verhalen, Sagen en Legenden” is verplaatst van dinsdag 27 september naar maandag 26 september. Meer informatie hierover leest u verderop in deze nieuwsbrief.

Mocht u een bezoek willen brengen aan de NKB (Nederlands Kampioenschap Bloemschikken) op 8 en 9 oktober in Venlo dan kunt u hiervoor een uitnodiging krijgen bij Ria van Mierlo.

De najaarsexcursie komt te vervallen omdat we maandag 24 oktober een workshop hebben georganiseerd. We gaan dan een bollenmand vullen die 3 maanden lang bloei geeft. Ook hierover treft u in deze nieuwsbrief alle informatie aan. Ik nodig u uit om in te schrijven want behalve het maken van de mand krijgen we ook nog een korte lezing over bollen en brengt de leverancier bijzondere bollen mee voor de verkoop.

Vergeet vooral niet alvast de datum van de kerstdemonstratie bloemschikken op

24 november in uw agenda te noteren.

Maria Haenen-van den Bosch, voorzitter

Woord van het bestuur april 2016

Een nieuwe lente, een nieuw geluid,…………

De eerste zin van de prachtige tekst van Herman Gorter met de titel “Mei”. Intussen zijn we geruisloos van de winter weer overgegaan in de lente en zijn we weer druk met de vele werkzaamheden die ons nu in de tuin te wachten staan. Ik hoop dat we allemaal een geweldig mooi tuinseizoen mogen beleven.

Jammer dat de Algemene Ledenvergadering altijd zo slecht bezocht wordt, want zoals elk jaar hadden we ook dit keer op 16 februari jl. aansluitend aan de ALV een boeiende lezing.

Christ Tielemans van de Stadstuin Brandevoort kwam ons vertellen over de spirituele kant van stadslandbouw. Een absoluut verrassend onderwerp.

De filmavond over de Natuur in en om Helmond werd daarentegen druk bezocht en was ook écht de moeite waard.

Natuurlijk is er ook dit jaar weer een Nationale Tuinweek en wel van zaterdag 11 tot en met zondag 19 juni. Op 11 juni hebben we voor geïnteresseerden een mooie fietstocht gepland en op 19 juni is weer een aantal fraaie tuinen open voor bezoek.

Hoewel ik mij realiseer dat het nog erg vroeg is wens ik u toch al een fijne vakantie want onze volgende nieuwsbrief verschijnt in september.

Maria Haenen-van den Bosch, voorzitter.

Jaarvergadering 2016

Hierbij willen wij u uitnodigen voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering op dinsdag 16 februari. Besproken wordt het algemene verslag van de secretaris en het financiële verslag van de penningmeester. Er zijn geen bestuursleden aftredend of nieuw te benoemen.

Wel vragen we de aanwezige leden wie er volgend jaar in de kascommissie wil plaats nemen. De ledenvergadering vindt plaats in ’t BrandPunt in Brandevoort, Helmond, aanvang 19.30 uur.

Na afloop van de ledenvergadering zal er om 20.00 uur een lezing plaatsvinden door Christ Tielemans over “De spirituele kant van stadslandbouw”.  De ledenvergadering is uitsluitend toegankelijk voor leden en hun inwonende gezinsleden en niet voor introducés. De lezing is toegankelijk voor alle belangstellenden.

Woord van het bestuur februari 2016

Een winter zoals we die nu beleven heb ik nog nooit meegemaakt en wie je ook spreekt niemand kan zich heugen ooit in januari rozen uit de tuin te hebben geplukt. Vorige week heb ik de laatste kuipplanten naar de kas verhuisd en pas in het weekend van 16/17 januari heb ik de verwarming in de kas ingeschakeld.   Ik ben benieuwd wat de rest van 2016 gaat brengen.

Als we nog even terugblikken dan kunnen we vaststellen dat we weer een boeiende bloemschikdemonstratieavond hadden op 26 november met Johan Martens die ter plekke schitterende creaties maakte. De Mien v.d. Burgtv.d. Paalbloemschikwedstrijd werd gewonnen door Marij Megens en José Smits. José won bovendien de trofee. We namen afscheid van Susan v.d. Gaast, onze bloemschikcoördinator en verrasten haar met een fraaie bos bloemen en een cadeau. 

In het kader van de kerstactiviteit gingen we op 12 december naar Den Bosch en na een traktatie van de vereniging – de traditionele Bossche bol met koffie – bezochten we in het Noordbrabants Museum de prachtige tentoonstelling “Botanische Kunst, een bloemrijke wetenschap”. We besloten de dag met een heerlijke high tea in het gezellige restaurant Zoetelief.  

We beginnen dit verenigingsjaar met de Algemene Leden Vergadering op dinsdag 16 februari a.s. aanvang 19.30 uur. Aansluitend zal Chris Tielemans van Stichting Stadslandbouw Brandevoort een lezing geven.

Het bestuur heeft weer een mooi jaarprogramma voor u samengesteld. Ik kan u nu al wel verklappen dat we op 22 maart in de bibliotheek Mierlo een prachtige natuurdocumentaire zullen vertonen over de natuur in en om Helmond. Zeer de moeite waard. Op 19 april geeft Frans Hoefnagels in De Fonkel een lezing over rotsplanten en als vervolg daarop hebben we op 21 mei een bezoek gepland aan de mooiste rotstuinen van Nederland in de Botanische Tuinen Utrecht.  

Onze bloemschikcursussen zijn alweer in volle gang en we gaan er samen met u een prachtig jaar van maken met interessante lezingen en excursies.  

Maria Haenen-van den Bosch, voorzitter 

 

 

Woord van het bestuur November 2015

De laatste nieuwsbrief van dit jaar alweer. Zoals gewoonlijk even een korte terugblik.

Op 17 september werd de Openbare School Brandevoort blij gemaakt met een prachtig schooltuintje in het kader van de vergroening van schoolpleinen. Dit is een gezamenlijke actie van Groei & Bloei, Vivara, IVN en de VHG. Ook de school Mondomijn ontving zo’n tuintje net als 20 andere scholen in heel Nederland. Het was weer een mooi evenement waarbij naast de vertegenwoordigers van de verschillende organisaties ook TV tuinman Lodewijk Hoekstra aanwezig was. Hij was gedurende de ochtend op de school om antwoord te geven op de vragen die de kinderen van OBS aan hem mochten stellen. 

Daarna mochten een paar kinderen samen met hem en de firma DuPré het tuintje aanleggen. 

Eveneens op 17 september hebben we het project “Groene Gevels in De Veste” officieel afgesloten met de prijsuitreiking voor de mooiste geveltuinen. Via onze sponsoren hadden we prachtige prijzen om uit te reiken waaronder natuurlijk als hoofdprijs een abonnement op ons blad Groei & Bloei. Voorafgaand aan de lezing op 22 september in de bibliotheek Mierlo heeft het bestuur aan de aanwezige leden Annelies Kessels voorgedragen als bestuurslid. De benoeming werd unaniem geaccepteerd.

Aansluitend gaf Marie-José Meertens haar lezing met de titel: “Jam, sap en een beetje alcohol”. De belangstelling voor deze boeiende lezing was goed en de proeverij in de pauze was eerlijk. Inmiddels hebben alle deelnemers de recepten ontvangen en voor wie er niet bij kon zijn staat er op onze site een verwijzing naar die recepten.

Woensdag 25 november vindt de jaarlijkse bloemschikwedstrijd plaats om e Mien v.d. Burgt-v.d. Paal trofee en op donderdag 26 november maken we de winnaars bekend tijdens de kerstbloemschikdemonstratie. De kerstbloemschikdemonstratie zal dit jaar verzorgd worden door Johan Martens.  

In de loop van deze avond willen we ook afscheid nemen van Susan van der Gaast en haar bedanken voor haar jarenlange inzet voor onze afdeling van Groei & Bloei, in het bijzonder voor de bloemschikactiviteiten. 

Zoals de laatste jaren gebruikelijk hebben we ook dit jaar weer een  kerstactiviteit gepland. Op zaterdag 12 december gaan we naar het Noordbrabants Museum in 

Den Bosch en bezoeken we de tentoonstelling “Botanische Kunst, een bloemrijke wetenschap” met aansluitend een kerst high tea in de omgeving van het museum. Verderop in deze nieuwsbrief leest u meer details over dit uitstapje.

Tot slot maken we alvast bekend dat de Algemene Leden Vergadering zal plaatsvinden op dinsdag 16 februari 2016 aanvang 19.30 uur.

Maria Haenen-van den Bosch, voorzitter

Voorstellen Annelies Kessels

Nieuw bestuurslid/coördinator bloemschikken.

Ik ben Annelies Kessels,  gekozen tot bestuurslid en coördinator bloemschikken van Groei&Bloei Helmond e.o. Ik woon in Helmond in de mooie wijk Dierdonk met mijn man en twee kinderen. Hier ben ik in 1995 gaan wonen.

Ik ben geboren in  Limburg en vaak hoort men dit nog steeds aan mijn stem, want daar word ik vaak naar gevraagd. Mijn passie voor bloemen en planten komt door mijn tuin. Ik ben vooral trots op mijn achtertuin waar mooie planten in  staan en waar ik ontzettend van geniet. Ik ben dan ook vaak te vinden in mijn eigen tuin en bezoek ook vele andere tuinen. Men heeft mij gevraagd coördinator te worden van bloemschikken en daar ben ik nu al volop mee bezig. Wij zijn al gestart met een beginnersgroep en een groep gevorderden en gaan in januari verder met nog een voorjaarscursus bloemschikken waar U zich al voor op kunt geven. Mij kunt U altijd voor vragen bereiken via annelieskesselsdriessen(at)hotmail.com 

Woord van het bestuur september 2015

Graag begin ik deze nieuwsbrief met een hartelijk welkom aan onze nieuwe leden die o.a. ingeschreven hebben tijdens de Nationale Tuinweek, de Open Tuinendag en op de beurs Bloem & Tuin.

De laatste nieuwsbrief die u van ons ontving ging voornamelijk over de opening van de Nationale Tuinweek op 11 juni jl. en alle activiteiten rondom dat evenement in Brandevoort. Er waren tal van genodigden aanwezig, waaronder veel leden van Groei & Bloei-afdelingen uit het hele land. Na een welkomstwoord door burgemeester Blanksma, toespraken door Doeke Faber, algemeen voorzitter KMTP, Wim Kuijken, Deltacommissaris, en TV-tuinman Lodewijk Hoekstra volgde de officiële openingshandeling.

Omdat het thema van de Nationale Tuinweek dit jaar naast “Tegel eruit, plant erin” ook “Water in en om de tuin” was hadden we voor die openingshandeling de vijver naast de markthal erbij betrokken. Een met bloemen versierd zeilbootje werd vanaf de overkant van de vijver door Wim Kuijken, Elly Blanksma en Lodewijk Hoekstra d.m.v. een touw binnengehaald. Willem Groot Dengerink en Hielke Waterschoot die in het bootje zaten stapten uit en boden bloemen aan en daarmee was de Nationale Tuinweek officieel geopend. Als verrassing trad daarna het vissersvrouwenkoor “ De Walnoten” op met een keur aan zeemansliedjes. Zij kregen een welverdiend applaus.

Het weer was prachtig en de locatie schitterend. Alle gasten waren onder de indruk van de fraaie markthal in Brandevoort. Tuincentrum Peter van Gennip had gezorgd voor mooie leibomen in potten en onze bloemschikdames o.l.v. Harma de Bie hadden talloze glazen potten gevuld met elegante bloemstukjes die aan mooie linten golvend in de bomen hingen. Het zag er fantastisch uit. Daarna ging het gezelschap naar de Neerwal waar burgemeester Elly Blanksma en Lodewijk Hoekstra, geholpen door een paar kinderen, de laatste planten zetten in een pas aangelegde geveltuin.

Aansluitend kon een bezoek worden gebracht aan de kleine groenmarkt in de markthal met bloemschikdemonstraties van Groei & Bloei Helmond e.o., een promotiestand van Groei & Bloei en kramen van de Buurttuin Brandevoort en Marianne van Rooden. Daarnaast werden rondleidingen gegeven door en rondom de Veste en naar de Buurttuin. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel.

Zaterdag 13 juni organiseerde Groei & Bloei Helmond e.o. een leuke groenmarkt, ook weer in de markthal van Brandevoort. Onze bloemschikdames gaven demonstraties en maakten prachtige stukken. Op die manier hebben we belangstellenden voor onze bloemschikcursussen geworven. In een aparte kraam konden kinderen een bloemstukje maken en in de derde kraam van onze vereniging hebben we het lidmaatschap gepromoot. Tuincentrum Peter van Gennip was aanwezig met een kraam, de Buurttuin met biologische kruiden en groenteplantjes, Marianne van Rooden met haar ontwerpen, de Helicon groenopleiding, er was een kraam met zelfgemaakte jams en sappen van Mien Luijsterburg en een kraam met zelfgemaakte zeep en etherische olie van Madeleine van Hoek. Hoewel de belangstelling tegenviel hadden we gedurende de hele dag bezoekers bij de kramen en onze promotiedames hebben 7 nieuwe leden gemaakt.

Op dinsdag 16 juni gaf Esther Kruit, landschapsarchitect van de NVTL, een boeiende lezing over tuinaanleg door de eeuwen heen. Deze lezing werd in het kader van de Nationale Tuinweek door de KMTP aangeboden. Alle festiviteiten werden afgesloten met de Open Tuinendag op zondag 21 juni. Door de geweldige inzet van de vele vrijwilligers bij al deze activiteiten is de Nationale Tuinweek voor ons een succes geworden en mede namens de andere bestuursleden wil ik hen daarvoor nogmaals van harte danken.

Wat staat er nog te gebeuren in de laatste 4 maanden van dit jaar? Om te beginnen kan ik u meedelen dat we een nieuwe bloemschikcoördinator hebben gevonden in de persoon van Annelies Kessels. Susan v.d. Gaast heeft haar functie in mei neergelegd en natuurlijk zullen we op een later tijdstip dit jaar op gepaste wijze afscheid van haar nemen. In september worden bij twee scholen schooltuintjes aangelegd. Dit is een gezamenlijke actie van Groei & Bloei, Vivara, IVN en de VHG (Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners) in het kader van de vergroening van het schoolplein. In heel Nederland worden 22 scholen blij gemaakt met zo’n tuintje en wij hebben er 2 weten te bemachtigen. Natuurlijk gaat dat weer gepaard met enige publiciteit, de pers wordt ingelicht en TV- tuinman Lodewijk Hoekstra komt daarvoor wederom naar Brandevoort en begeleidt de firma DuPré bij de aanleg van het tuintje bij de Openbare School Brandevoort.

Ook ons geveltuinenproject loopt nog door, d.w.z. in september zal een jury de tuintjes beoordelen en op 17 september vindt dan om 20.00 uur de prijsuitreiking plaats aan de winnaars. Graag nodigen wij u uit in 't Brandpunt in Brandevoort voor de prijsuitreiking en de afsluiting van het project Groene Gevels in de Veste. Op 22 september geeft Marie José Meertens in de bibliotheek Mierlo een lezing over het maken van jams en sappen en wat nog veel leuker is, ze laat ons ook proeven van al dat lekkers. Ook op dinsdag 22 september a.s., voorafgaand aan de lezing door Marie José Meertens in de bibliotheek Mierlo, willen wij Annelies Kessels voorstellen als kandidaat bestuurslid en haar benoeming voorleggen aan de aanwezige leden van Groei & Bloei. Er zal worden gestemd d.m.v. hand opsteken. Wij verzoeken onze leden hiervoor om 19.30 uur aanwezig te zijn. Op donderdag 22 oktober wordt in de Fonkel de laatste lezing van dit jaar gegeven door Chris v.d. Wurff met als onderwerp “Kleine bomen, grote struiken”. De lezing op 20 oktober over maretakken is helaas vervallen. De najaarsexcursie gaat dit jaar naar de Peel. Op donderdag 29 oktober gaan we naar de grootste siergrassen kwekerij van de Benelux: Bert Cuijpers in Ospel. Voorafgaand aan dit bezoek gaan we lunchen bij Raspberry-Maxx in Meijel waar we rond mogen kijken in de kas en natuurlijk in de frambozenwinkel. In de nieuwsbrief van september 2015 vindt u meer details over de cursussen, de lezingen, de excursie en ook alvast de datum voor de Mien v.d. Burgt-v.d. Paal bloemschikwedstrijd en de kerstbloemschikdemonstratie.

Vacature penningmeester. Vanaf het boekjaar 2016 zoeken wij, Groei & Bloei afdeling Helmond e.o. een nieuwe penningmeester. Als penningmeester zorgt u ervoor dat de gelden van de vereniging verantwoord worden besteed. De penningmeester vormt samen met de voorzitter en secretaris het dagelijks bestuur. U heeft dus zowel algemene bestuurstaken als specifieke penningmeestertaken. Het gaat hierbij om een vrijwilligersfunctie. Uitgebreide informatie over deze vacature vindt u in de nieuwsbrief van juni 2015.

Woord van het bestuur februari 2015

We gaan het Groei & Bloei jaar traditiegetrouw starten met onze Algemene Ledenvergadering op dinsdag 24 februari a.s. maar dit keer op een andere locatie dan u de afgelopen jaren gewend was nl. in ’t Brandpunt in Brandevoort, aanvang 19.15 uur. De reden hiervoor is dat aansluitend om 20.00 uur een lezing wordt gegeven door Marianne van Rooden over geveltuintjes.

Tijdens een wandeling door de wijk Brandevoort vorig jaar juni in het kader van de nationale tuinweek kwamen wij tot de conclusie dat er, met uitzondering van de bomen en wat gemeentelijke aanplant, weinig groen is bij de huizen in De Veste. Toen heeft Groei & Bloei Helmond e.o. aangeboden om samen met een tuinarchitect een plan te ontwikkelen om hier verandering in te brengen. In nauwe samenwerking met de Werkgroep Stadslandbouw Brandevoort trekt Ine v.d. Laar-van Vijfeijken namens onze vereniging de kar voor dit plan met de mooie naam “Groene gevels in de Veste”. Op deze manier kunnen we als Groei & Bloei flink aan de weg timmeren en we hopen natuurlijk onder de relatief jonge inwoners van deze wijk nieuwe leden te kunnen maken.

Verderop in deze nieuwsbrief leest u meer over de lezing van Marianne. Voordat ik verder ga met een vooruitblik op onze activiteiten in 2015 nog even een korte terugblik. Zaterdag 22 november gingen we met prachtig weer naar atelier “Onder de Kersenboom” in Mill waar we de fraaie bloemschikarrangementen van Anita van Kraaij konden bewonderen en bovendien leuke kerstcadeautjes konden vinden in haar winkeltje op zolder. Aansluitend reden we naar Het Roozenhuys in Haps voor een “Almost Christmas High Tea”. Dat was een geweldig succes, we hebben genoten van de mooie locatie en heerlijke gerechten. Natuurlijk konden we de rozentuin en kwekerij in deze tijd van het jaar niet bezoeken en daarom hebben we besloten om in de zomer terug te gaan. We plannen een leuke excursie naar deze rozentuin en kwekerij in combinatie met een bezoek aan Frambozen-Maxx. Rondleidingen op beide bedrijven en daartussenin op een van de twee locaties een heerlijke lunch. In de volgende nieuwsbrief krijgt u hierover alle informatie.

Woensdag 26 november vond in De Kamenij de jaarlijkse bloemschikwedstrijd om de Mien van de Burgt-van de Paalprijs plaats. Op donderdag 27 november werd de kerstbloemschikdemonstratie gegeven door Bryan Verhoeven, een medewerker van Oogenlust. Hij maakte 7 prachtige stukken die aansluitend met nog een aantal andere leuke prijzen werden verloot. Op deze avond werden ook de namen van de winnaars van de bloemschikwedstrijd bekendgemaakt, te weten Willemijn Waterschoot en Suzanne Middeljans. Daarna vond de verloting van de bronzen lelie plaats die door Mevrouw Mien v.d. Burgt-van de Paal werd uitgereikt aan Willemijn Waterschoot. Het was een geslaagde en gezellige avond.

Ter afsluiting van het jaar was er op maandag 8 december in De Fonkel een inloopavond bloemschikken met als thema kerstkrans/kerstwerkstuk. Onder leiding van Susan v.d. Gaast maakten we allemaal een fraai stuk.

Dan nu het programma voor 2015. Zoals hiervoor vermeld vindt onze eerste lezing plaats aansluitend aan de jaarvergadering op 24 februari.

Op dinsdag 17 maart, aanvang 20.00 uur, locatie bibliotheek Dommeldal in Mierlo geeft Dirk van Ommeren, De Plantendokter, een lezing over verschillende ziekten en plagen die onze tuinen kunnen teisteren. 

 In de tweede helft van april of de eerste helft van mei plannen we een excursie naar de Tuinen van Fabiola en de Koninklijke Serres van Laken (nabij Brussel, België). De exacte datum wordt in de volgende nieuwsbrief bekend gemaakt.

De Nationale Tuinweek staat dit jaar gepland van 13 t/m 20 juni met aansluitend op zondag 21 juni de Open Tuinendag.

Tot slot wil ik u nog melden dat vijf Helmondse natuurorganisaties een samenwerkingsverband aangaan onder de werktitel Natuurplatform Helmond. Groei & Bloei Helmond e.o. slaat vanaf nu de handen ineen met IVN Helmond, de Imkersvereniging Helmond, de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging Helmond en Stichting Natuurtuin De Robbert. Het doel hiervan: elkaar versterken bij bestaande eigen activiteiten, uitbrengen van een gezamenlijke groenkalender, samen opzetten van cursussen en lezingen en als eenheid naar buiten treden via gezamenlijke pr-activiteiten. Op vrijdag 27 februari zal de samenwerkingsovereenkomst gepresenteerd worden aan de pers.

Maria Haenen-van den Bosch, voorzitter

meer

 

 

 

16
Aug
Bunga Raya - Blik op de Tuin no. 863
16
Aug
In het Brabantse land - Blik op de Tuin no. 862