Helmond

Eéndaagse tuinenreis

Woensdag 17 augustus a.s. gaan we op bezoek bij Tuinen De Verwondering in Den Hout en De Tuynkamer in ’s Gravenmoer.
Tuinen De Verwondering liggen in het Brabantse kerkdorp Den Hout. De tuin is 2 ha. groot en wordt omgeven door weilanden en akkerbouw.
Kenmerkend zijn de vijf grote eiken die het perceel omzomen. Vanuit het huis zijn er twee zichtassen: één wordt gevormd door een smalle vijver met aan weerszijden gemengde bloemenborders. De Vlaamse schuur en de stallen geven de tweede zichtlijn aan.
Een nieuw stuk tuin is omlijst met een verhoging met hoge grassen en daardoor verzonken en beschut. Hier word je omarmd door bloeiende vaste en eenjarige planten en veel grassen. Het berkenbos met strakke witte hoog opgesnoeide stammen van meer dan honderd Betula untilis, een zee van hortensia’s en een beeldengroep maken het wandelingetje door het bos heel bijzonder en fotogeniek.

De Tuynkamer in ’s Gravenmoer is sinds de aanleg in 1979 door de jaren heen van een boerderijtuin uitgegroeid naar een echte liefhebberstuin van 2700 m² die cottage-achtig aandoet. De Tuynkamer heeft naast een lange bordertuin ook diverse tuinkamers met elk een andere sfeer. U vindt er een barok rozenprieel, een Engelse rozentuin, een vijvertuin met grassen, een blauw-gele bordertuin, een vlammende border en een rustieke tuin in sobere grijstinten.