Helmond

Beschrijving van de tuinen

Tuin 1      Bakelseweg 14, 5735 SC Aarle-Rixtel

Boerderijtuin met  verschillende oude bomen, zoals een enorme treurbeuk, een oude notarisappelboom, en een walnotenboom. Daarnaast een vijver met waterloopje en borders met vaste planten en eenjarigen, zoals dahlias en zinnia’s.

Tevens is er de expositie van de galerie Cees Meijer beeldhouwer, waar hij en andere kunstenaars hun werken tonen.

 

Tuin 2      Bleyenbeekdreef 33, 5709 RL  Helmond

De tuin (260 m² op een totaal perceel van 400 m²)  is volgens een eigen ontwerp aangelegd en is 22 jaar oud. Het perceel is breed en ondiep, wat de reden is geweest er voor te kiezen de tuin onder diagonale lijnen aan te leggen zodat de zichtlijnen langer zijn.

De vogels voelen zich erg thuis in 2 kleine heesterhoeken en scharrelen ook altijd rond door de beplanting, die behalve door veel vaste planten en enkele heesters ook gevormd wordt door diverse klimplanten, één- en tweejarigen, bolletjes en (zomer)knollen. Het hele jaar door, ook in de winter, is er wel iets dat in bloei staat. In de achtertuin staat als enige boom een koelreuteria die in juli overladen is met grote bloempluimen met daaraan kleine gele bloemetjes. De boom wordt dan druk bezocht door bijen, hommels en een paar vlinders.

De planten in de tuin mogen zich uitzaaien en zoeken vaak zelf een plekje waar ze zich het beste thuis voelen.

Het voormalige speeltoestel van de kinderen is een klimrek voor klimplanten geworden. Helaas heeft de eroverheen groeiende passiebloem de afgelopen winter niet overleefd maar een nieuwe passiebloem, een roosje en de kamperfoelie doen hun best het rek te overgroeien.

In de tuin worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt; aantastingen door ziekten en vraat worden daarbij voor lief genomen. De vogels (div. soorten meesjes, mussen, vinken, duiven, eksters en zelfs boomklevers en groenlingen) doen zich tegoed aan de zaden die ze krijgen, aan de slakken en aan andere kleine diertjes. Ook de padden die in de tuin of in de composthoop overwinteren helpen mee aan de bestrijding van plaagdieren. En op mooie zomeravonden komen de egels op bezoek om hun kostje bij elkaar te scharrelen.

 

Tuin 3       Dennerode 12, 5709 HV Helmond

Een in 2020-2021 nieuw aangelegde voortuin en achtertuin.

De voortuin is 50 m2.

Er zijn in de voortuin zichtlijnen met Taxus vanuit de raampartijen en aangelegde paden, met grote natuurstenen tegels, waarin zich plantvakken bevinden.

In de plantvakken staan heesters zoals o.a. Choisya, Viburnum Bodnantense, Malus, Aesculus Pavia  Koehnei, Ceanothus

Vooraan staan 4 Catalpa’s die evenwijdig langs de grens van het perceel lopen.

De achtertuin is ontworpen uit de zichtlijnen van het huis. Het heeft een tuinhuis, paden, plantvakken en een groot terras.

Er staan van de vorige bewoners nog een Acer en een Prunus van 30 jaar. Langs de tuinafscheiding staan 5  groene Ilex en 1 bonte Ilex, Prunus Autumnalis Rosea, Heptacodium, Halesia Carolina, Cornus Kousa, Syringa vulgaris, Lonicera Purpusii , Hamamelis Jelena die in 2021 geplant zijn. In de bestrating zijn plantvakken aangelegd waarin een rozen/ bollen en vele vaste planten staan.

 

Tuin 4       Nederhuizinge 8, 5731 ML Mierlo

De tuin is 800 m2 en is 25 jaar oud. Het ontwerp is door Leo Haenen in samenwerking met de firma Van Helvoirt tot stand gekomen. De natuurlijke tuin heeft veel ronde vormen en een vijver. Er staan honderden verschillende vaste planten waaronder ook zeldzame soorten zoals Veratrum Nigrum, Smilacina Racemosa, Trilliums, Podophyllum ‘Spotty Dotty’, Tetrapanax en Peltoboykinia tellimoides etc. Er is een aantal niet alledaagse bomen zoals Halesia, Paulownia en Cercis siliquastrum etc.

De tuin is niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn i.v.m. smalle paadjes en houten vlonders.

 

Tuin 5       Nederhuizinge 12, 5731 ML Mierlo

De tuin is ongeveer 800 vierkante meter en is 27 jaar geleden ontworpen door Irene Vervoorn. In de loop der jaren is de beplanting hier en daar veranderd maar de basis is nog steeds hetzelfde.
Er is een vijver, een gazon en een tuinhuisje. Er hangen meerdere nestkastjes die goed gebruikt worden. Ook staan er een aantal zelfgemaakte beelden in de tuin zowel van steen als van hout.

 

Tuin 6       Markesingel 2, 5707 DJ Helmond    Buurttuin Brandevoort

Buurttuin Brandevoort is een gezamenlijke moestuin. In de tuin werken de tuinierders, volgens biologische principes, onder begeleiding van professionals op het gebied van moestuinieren en kruiden. Door het jaar heen organiseren de vrijwilligers verschillende activiteiten in en om Buurttuin Brandevoort, om mensen uit de wijk samen te brengen. Het wandelpad, het blotevoetenpad en de zitplaatsen in de tuin werken uitnodigend voor bewoners uit de wijk om elkaar in de tuin te ontmoeten. De tuin is dus letterlijk een tuin voor de buurt, maar nodigt ook uit om met elkaar te buurten.
Meer informatie over de Buurttuin: https://www.stadslandbouwbrandevoort.nl/buurttuin/

 

Tuin 7      Markesingel 2, 5707 DJ Helmond    Pizzatuin Brandevoort

De Pizzatuin is een tuin waar de ingrediënten voor verse pizza's op een zo duurzaam mogelijke manier worden verbouwd. In de pizzatuin maken, bakken en eten we pizza's samen met vrijwilligers en tijdens pizzaworkshops. De pizzatuin laat mensen op een smakelijke manier aan de slag gaan met duurzaamheid en gezondheid.

Meer informatie over de pizzatuin: https://www.stadslandbouwbrandevoort.nl/pizzatuin/

 

Tuin 8        Medevoort 9a, 5707DD Helmond

Dit is een landelijk gelegen tuin van maar liefst 6000 m² die ruim 35 jaar oud is. De tuin is ontworpen door Froukje v.d. Akker en de erfbeplanting is door de Heidemij gedaan. De tuin bestaat uit diverse delen; een deel is een cottagetuin, er is een kruiden- en fruitbomentuin en daarna gaat de tuin over in een landschapstuin met oude eiken, moerbeien en notenbomen. Er is een ronde gracht om een eiland van ca 250 m².

Dit eiland is het zogenaamde kippeneiland. Er is een kippeneiland in de vijver.

 

Tuin 9          Wilde Wingerd 128, 5708 DD Helmond

In de tuin van Wim Swinkels zien we veel bijzondere vaste planten. Ook éénjarigen fleuren zijn tuin op. De moeite waard is de bijzondere collectie Salvia's

 

Tuin 10        Tivoli 2, 5708 CS Helmond

Een tuin in een bosrijke omgeving van 1000m2.

Zo’n twee en een half jaar geleden zijn wij begonnen om onze tuin te veranderen van 1000m2 gazon naar een tuin waarin veel te zien is. Inmiddels hebben we een tuin met een kleine boomgaard, een moestuin en veel bloemen en planten.

Door deze verandering komen er veel vogels en insecten in onze tuin.