Helmond

Open Tuinendag 3 september 2023

BESCHRIJVING VAN DE TUINEN

Tuin 1

Dahliatuin, Oversloot 1, 5706 DV Helmond
Let op, geopend van 12.30 -16.30 uur
Dahliatuin Helmond West is na ruim 50 jaar nog steeds populair. Door de aanleg van het Goorlooppark was er geen ruimte meer voor deze tuin aan de Itterestraat. Hierdoor is de Dahliatuin sinds 2013 gevestigd aan de Oversloot in Helmond. De Dahliaknollen kunnen op deze locatie ook opgeslagen worden. In de Dahliatuin is ook een klein vleermuizenverblijf.

Tuin 2

Houtse Parallelweg 102, 5706 AE Helmond
Achter een gemeentelijk monument (Duitse huizen) ligt een door zijn vorm en indeling bijzonder verrassende tuin. Ruim 500 plantensoorten. Het voorste deel van de tuin, met 2 vijvers, is cirkelvormig vorm gegeven. Het achterste deel van de tuin, met een grote vijver is in landschappelijke stijl ontworpen. Bijzonder zijn de appelbomen met grote bossen maretakken.

Tuin 3

Mierlose Tuinvereniging, Oudvensestraat 30, 5731 SH Mierlo
Let op geopend van 12.00 -16.00 uur
De Mierlose tuinvereniging is in 1982 opgericht. Er zijn ongeveer 60 leden. Binnen de tuinvereniging is er aandacht voor mindervaliden hobbytuinders. Er zijn hobbytuinders, een imker en een wijnboer.

Tuin 4

Geeneindse Kerkweg 32, 5708 CN Helmond
Een tuin die de laatste jaren door de nieuwe eigenaren aangelegd is. Er staan bomen en vaste planten en een poeltje in een natuurlijke omgeving voor insecten en vogels.

Tuin 5

Bakelseweg 14, 5735 SC Aarle-Rixtel
Boerderijtuin met verschillende oude bomen, zoals een enorme treurbeuk, een oude notarisappelboom, en twee walnotenbomen. Daarnaast een vijver met waterloopje en borders met vaste planten en eenjarigen, zoals Dahlia’s en zinnia’s. 
Tevens is er een expositie van de galerie Cees Meijer beeldhouwer.

Tuin 6

De Wolfsputten 4a, 5709 PB Helmond
Een tuin, rondom een oude boerderij. Er zijn bijzondere vaste planten, een vijver, oude bomen en struiken. In de tuin kunnen verschillende kunstwerken bekeken worden.

Tuin 7

Neerstraat 2a, 5761 RE Bakel
Een ruim opgezette, parkachtige tuin in het Brabantse Landschap. Met een moestuin en een weelderige bloementuin. Er zijn verschillende boomsoorten, knotwilgen en beukenhagen. In de tuin staat een schuurtje met een sedumdak.
Tijdens het bezoek is het mogelijk om in de theetuin een kopje koffie, thee of fris te drinken met wat lekkers erbij. Men kan gebruik maken van het sanitair.

Tuin 8

Neerstraat 7, 5761 RE Bakel
Bij een oude boerderij ligt een moestuin met verschillende fruitstruiken zoals frambozen en bessen. De eigenaar kweekt op eigen wijze vele soorten groenten.