Helmond

Beschrijving van de tuinen.

Tuin 1        Houtse Parallelweg 102, 5706AE Helmond

Een tuin van 23 jaar oud die ontworpen is door de eigenaar. Het is een  formeel/natuurlijke tuin van 750 m2 met 3 vijvers. Het is een door zijn vorm en indeling verrassende tuin met 300 plantensoorten. Het voorste deel van de tuin, met 2 vijvers, is cirkelvormig vormgegeven (alle lijnen zijn cirkelbogen of cirkelstralen).

Het achterste deel van de tuin, met een grote vijver, is in landschappelijke stijl ontworpen.

In de tuin staan heesters, vaste planten, 1-jarigen, bomen en bloembollen.

Er zijn appelbomen met maretakken, krenten met maretakken, diverse klimrozen, hortensia’s, Cornus Kousa, kweepeer, amberboom, Taxus en Judasboom.

Er zijn  ruim 150 soorten vaste planten waaronder Hosta’s, Acanthus, Astilbe’s, Rodgersia’s, Kirengeshoma, Crambe, Darmera, Geranium-soorten. Er is een  verzameling van bijzondere pioenen.

Tijdens de open dag bloeien de pioenrozen, sieruien en irissen.

De tuin is beslist niet onderhoudsarm.

 

Tuin 2       Lorreman 3, 5706KP Helmond (Brandevoort)

Een kleine, overzichtelijke voortuin, zijtuin en achtertuin van 100 m2 die geschikt is, ook al word je wat ouder, om goed te onderhouden. De tuin is naar eigen idee van de eigenaresse ontworpen. Het is een formele tuin en er zijn verhoogde plantenvakken waardoor je niet hoeft te bukken. 

De tuin is 2 jaar geleden aangelegd.

Er staan een Albizia (een boom die familie is van de Mimosa), 3 Oleanders waarvan 1 meer dan 25 jaar oud, 3 Agapantussen van 20 jaar oud, Cercis forest pansy boom (mediterraneboom van hoteltuinen aan de Cote d’ Ázur) , Tillantia die bloeit zonder wortels en een Nespole, een struik uit Italië, die zelf opgekweekt is uit pitten van de Nespole vruchten. Verder zijn er kleine bomen en waar mogelijk, bloeiende planten.

 

Tuin 3      Bakelseweg 14, 5735SC Aarle-Rixtel

Boerderijtuin met  verschillende oude bomen, zoals een enorme treurbeuk, een oude notarisappelboom, en twee walnotenbomen. Daarnaast een vijver met waterloopje en borders met vaste planten en eenjarigen, zoals dahlias en zinnia’s.

Tevens is er de openingsexpositie van de galerie Cees Meijer beeldhouwer, waar hij en 4 andere kunstenaars hun werken tonen.

 

Tuin 4       Dennerode 12, 5709HV Helmond

Een in 2020-2021 nieuw aangelegde voortuin en achtertuin.

De voortuin is 50 m2.

Er zijn in de voortuin zichtlijnen met Taxus vanuit de raampartijen en aangelegde paden, met grote natuurstenen tegels, waarin zich plantvakken bevinden.

In de plantvakken staan heesters zoals o.a. Choisya, Viburnum Bodnantense, Malus, Aesculus Pavia  Koehnei, Ceanothus

Vooraan staan 4 Catalpa’s die evenwijdig langs de grens van het perceel lopen.

De achtertuin is ontworpen uit de zichtlijnen van het huis. Het heeft een tuinhuis, paden, plantvakken en een groot terras.

Er staan van de vorige bewoners nog een Acer en een Prunus van 30 jaar. Langs de tuinafscheiding staan 5  groene Ilex en 1 bonte Ilex, Prunus Autumnalis Rosea, Heptacodium, Halesia Carolina, Cornus Kousa, Syringa vulgaris, Lonicera Purpusii , Hamamelis Jelena die in 2021 geplant zijn. In de bestrating zijn plantvakken aangelegd waarin een rozen/ bollen en vele vaste planten staan.

 

Tuin 5      Bouvignehof 68, 5709NV Helmond

Een tuin van 250m2 van 35 jaar oud die met de eigenaresse mee gegroeid is.

Het doel is dat er een cottage-achtige tuin ontstaat.

Het basisontwerp, leuke paadjes door de tuin, is door de jaren heen  altijd in stand gebleven. De ruimtes om de paadjes heen zijn steeds veranderd. Er is een  kleine vijver met een waterloopje. In de tuin staan een Judasboom en een bonte Esdoorn.

Tuin 6   Vervalt

Tuin 7           Egelantier 38, 5708DX Helmond

In eerste instantie is de tuin in 1981 ontworpen door Froukje van de Akker.

Daarna hebben de eigenaren de tuin zelf gewijzigd.

Het is een landschappelijke tuin van 2200m2 waar een groot gazon is, vaste planten, een kasje en in de voortuin een vijver. Er zijn enkele heesters, een paar grote oude bomen en veel vaste planten. Er zijn nauwelijks een-jarigen en bollen. Er zijn grote bamboegroepen, een vijg en een Ostrya.

De vijver is heel helder en er zwemmen meer dan 100 jonge goudwindes.

De tuin is onderhoudsintensief maar de eigenaren werken met veel plezier in de tuin.

Bijzondere bomen: Albizia Julabriensis, Trachycarpus fortunei,

Vaste planten: veel Cistus, Perovskia, Nepeta, Salvia, Agastache, Lysichiton, etc etc , ca 150 verschillende vaste planten.

Tuin 8            Vervalt

Tuin 9            Tivoli 2, 5708CS Helmond

Een tuin in een bosrijke omgeving van 1000m2. De  natuurlijke tuin is 2 jaar geleden door de eigenaren zelf ontworpen.

In de tuin vind je een boomgaard, bloemenweide, bloemenborder, een moestuin en gras.De tuin is nog niet onderhoudsarm.

 

Tuin 10        Bleyenbeekdreef 33, 5709RL  Helmond (Dierdonk).

De tuin (260 m² op een totaal perceel van 400 m²)  is volgens een eigen ontwerp aangelegd en is 22 jaar oud. Het perceel is breed en ondiep, wat de reden is geweest er voor te kiezen de tuin onder diagonale lijnen aan te leggen zodat de zichtlijnen langer zijn.

De vogels voelen zich erg thuis in 2 kleine heesterhoeken en scharrelen ook altijd rond door de beplanting, die behalve door veel vaste planten en enkele heesters ook gevormd wordt door diverse klimplanten, één- en tweejarigen, bolletjes en (zomer)knollen. Het hele jaar door, ook in de winter, is er wel iets dat in bloei staat. In de achtertuin staat als enige boom een koelreuteria die in juli overladen is met grote bloempluimen met daaraan kleine gele bloemetjes. De boom wordt dan druk bezocht door bijen, hommels en een paar vlinders.

De planten in de tuin mogen zich uitzaaien en zoeken vaak zelf een plekje waar ze zich het beste thuis voelen.

Het voormalige speeltoestel van de kinderen is een klimrek voor klimplanten geworden. Helaas heeft de eroverheen groeiende passiebloem de afgelopen winter niet overleefd maar een nieuwe passiebloem, een roosje en de kamperfoelie doen hun best het rek te overgroeien.

In de tuin worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt; aantastingen door ziekten en vraat worden daarbij voor lief genomen. De vogels (div. soorten meesjes, mussen, vinken, duiven, eksters en zelfs boomklevers en groenlingen) doen zich tegoed aan de zaden die ze krijgen, aan de slakken en aan andere kleine diertjes. Ook de padden die in de tuin of in de composthoop overwinteren helpen mee aan de bestrijding van plaagdieren. En op mooie zomeravonden komen de egels op bezoek om hun kostje bij elkaar te scharrelen.