Helmond

Bleyenbeekdreef 33, 5709 RL Helmond (Dierdonk). Klik voor de plattegrond.

De tuin (260 m² op een totaal perceel van 400 m²)  is volgens een eigen ontwerp aangelegd en is 22 jaar oud. Het perceel is breed en ondiep, wat de reden is geweest er voor te kiezen de tuin onder diagonale lijnen aan te leggen zodat de zichtlijnen langer zijn.

De vogels voelen zich erg thuis in 2 kleine heesterhoeken en scharrelen ook altijd rond door de beplanting, die behalve door veel vaste planten en enkele heesters ook gevormd wordt door diverse klimplanten, één- en tweejarigen, bolletjes en (zomer)knollen. Het hele jaar door, ook in de winter, is er wel iets dat in bloei staat. In de achtertuin staat als enige boom een koelreuteria die in juli overladen is met grote bloempluimen met daaraan kleine gele bloemetjes. De boom wordt dan druk bezocht door bijen, hommels en een paar vlinders.

De planten in de tuin mogen zich uitzaaien en zoeken vaak zelf een plekje waar ze zich het beste thuis voelen.

Het voormalige speeltoestel van de kinderen is een klimrek voor klimplanten geworden. Helaas heeft de eroverheen groeiende passiebloem de afgelopen winter niet overleefd maar een nieuwe passiebloem, een roosje en de kamperfoelie doen hun best het rek te overgroeien.

In de tuin worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt; aantastingen door ziekten en vraat worden daarbij voor lief genomen. De vogels (div. soorten meesjes, mussen, vinken, duiven, eksters en zelfs boomklevers en groenlingen) doen zich tegoed aan de zaden die ze krijgen, aan de slakken en aan andere kleine diertjes. Ook de padden die in de tuin of in de composthoop overwinteren helpen mee aan de bestrijding van plaagdieren. En op mooie zomeravonden komen de egels op bezoek om hun kostje bij elkaar te scharrelen.